To je esencija ženskog kruga. Dogovor da smo tu jedne za druge, da se ispoljimo onoliko koliko nam prija i pružimo podrške onoliko koliko možemo a da ne prelazimo svoje granice. To je prostor da negujemo svoj sadašnji trenutak šta god on bio, prostor u kome učimo da se prepustimo i dozvolimo drugima da nas vide ali i da postavimo granicu. Prostor gde svakog smatramo odgovornim bićem, gde smemo da kažemo – ovo mi je taman, ovo previše a ovo mi ne prija, prostor gde smemo da dišemo bez straha od osude.

Hajde da učestvujemo u stvaranju novog sveta – sveta gde smemo da budemo svoje autentično ja, sveta gde ima mesta za nas, sveta gde svojom iskrenošću stvaramo prostor za tudje istinsko prisustvo.

 

Ja sam spremna, a ti?

O Nakitu

Brend Etera rodio se leta 2017. Godine.

Kreirala sam ga ja, Tamara Miladinović, uz pomoć mnogih dragih duša i situacija koje su se našle na mom putu.

Priča nastanka je izuzetno lična a sa druge strane u potpunosti univerzalna – priča o borbi jedne žene za svoje mesto u ovom svetu. Priča stvorena sa namerom da dotakne sve one koje su na sličnom ili istom putu i da im podršku, osećaj pripadnosti, zajedništva. Priča stvorena za tebe i poziv da obratiš pažnju na taj unutrašnji žar, na teme koje te bude i na zaljubljenost u sopstveno postojanje.

Dozvola da budeš svoja, dozvola da budeš viđena, dozvola da uživaš u tome bez gubljenja sopstvene suštine.

U materijalnom smislu Etera je ručno izrađen nakit u kome preovlađuje perje, detalji od kristala i metala i delovi ispleteni od voskiranog konca. Najčešće je u vidu minđuše ili ukrasa za kosu. Svaki komad stvoren je sa neizmerno mnogo ljubavi i pažnje i sa svešću o energiji boje, namere i arhetipa koji predstavlja.

Sve iz prirode je samo po sebi puno simbolike – svako pero, svaki oblik, svaki kristal.

Svaka Eterica je tema za sebe a na tebi je da izabereš onu koja ti je baš sada potrebna.

 

Nećeš pogrešiti – sigurna sam.

 

O Meni

Rođena sam 1990. u Beogradu. Kroz život me je sve do srednjih dvadesetih vodio strah kao i moja žarka želja da ga savladam, prerastem, prihvatim, otpustim, da uradim sa njim štagod da je potrebno da bih zapravo živela. Strah od sebe, svoje kreativnosti, seksualnosti, sopstvenog izražavanja, strah od života, sreće, uspeha, strah od drugih ljudi, strah od otvaranja, prepuštanja, prostog bivanja. Manifestovao se kroz razne „pogrešne odluke“ – odluke koje su me vodile sve dalje od sebe, sve do toga da završim i fakultet za koji sam u dubini svoje duše znala da nije za mene.

 

Živela sam neki tuđ život.

Sve što sam volela radila sam krišom, stidljivo.

Još u srednjoj školi čitala sam knjige o toltecima, taoizmu kao i tada već poznate pisce o duhovnosti novog doba. Slušala sam intervjue o enteogenima, bavila se simbolima, suštinom ljudskog postojanja, frekvencijama, energijama, svetom geometrijom, ali svime time samo na mentalnom nivou – jedinom nivou koji mi je tada bio funkcionalan. Tada sam taj žar za suštinom opravdavala osećajem da sam ja prosto „pogrešna“, „bolesna“ i verovala sam da srž mojih problema leži negde duboko i bila sam odlučna da ga pronadjem, izlečim i postanem zdrava.

Kada se proces odmotao i kada su taj žar i mukotrpan rad  i vera doveli do izlečenja ključnih poremećaja koji su obeležili moje odrastanje (poremećaja ishrane, ekspreimentisanje sa narkoticima, toksični odnosi) zapravo sam shvatila da žar bio tu oduvek, da on nije posledica „bolesti“ nego uzrok istoj. Kada tako veliki žar pokušamo da ugušimo, kada tako veliku ljubav probamo da zatrpamo i da se pravimo da ne postoji – ona napravi haos u telu, emocijama, duhu. Kada plućima ne dozvolimo da dišu – mi se gušimo, e pa isto tako je sa našim talentima, darovima, stvarima koje nas bude i zbog kojih se osećamo živima.

Kada sam sebi dozvolila da budem to što jesam, da volim to što volim, da se bavim time što me budi – kada sam preuzela odgovornost za svoje postojanje i sve što ono nosi, ceo život mi se okrenuo. Samo da napomenem da je to bio desetogodišnji proces, mnogo susreta sa raznim kulturama, knjigama, ljudima, tehnikama, zatim odabir one prave za mene i posvećenje istoj i isceljenje kroz posvećenje.

Duhovnost i naklonost istoj bili su tu oduvek, u najuzemljenijem smislu – kako da budem sve bolja za sebe, za svoje bližnje, za planetu Zemlju. Kako da naučim da volim sebe kao ženu, da se saživim sa tim aspektom sebe, kako da da budem zdrava, kako da oko sebe širim ljubav, mir, istinu, kako da budem zahvalna, zadovoljna i kako da naučim pravu meru svega toga. I na kraju – kako da celim bićem uživam u procesu.

Zahvalna sam što sada kroz svoje rukotvorine, svoje pisanje i svoje prosto prisustvo mogu da radim to što sam oduvek želela. Svesna sam koliki je put predamnom, koliko tu uvek ima posla, koliko još imam da učim ali sam zahvalna da sam konačno stekla hrabrost da budem, prosto, ja. 

- Tamara Miladinović

 

Sestrinski krugovi

Heading 2