Često postavljena pitanja

Zašto nakit od perja?

Još 2008.e kada sam se prvi put susrela sa nakitom od perja bila sam intuitivno privučena. Kupila sam svoj prvi aksesoar i ubrzo ga izgubila i preplakala taj gubitak. Odlučila sam da ne mogu da zavisim od drugih ljudi za svoje perje i polako se uputila na put stvaranja nakita – prvenstveno za sebe i bližnje. To je preraslo u duboku ljubav i posvećenost. Ptice me fasciniraju kao i energija koju nose i što sam duže u ovom svetu to me više inspiriše. Kontakt sa prirodom je nešto što me najnežnije i najefikasnije isceljuje i osećam da čak i taj mali dodir koji nakit od perja može da nam pruži – znači.  Kao da nas vraća u to pra-vreme gde smo slobodno šetali divljinama, plesali na čistinama i ukrašavali se stvarima koje bismo našli na putu. S druge strane, perje pruža osećaj raskoša i izobilja i čini da se osećamo kao prave Boginje.

Sve u svemu – odgovor je – intuitivno sam privučena a kroz rad sam spoznala sve ove različite dimenzije koje rad i nošenje perja pruža. Ko zna šta ću još otkriti.

Odakle je perje?

Kroz dugogodišnji rad otvorilo se mnogo „kanala“. Jedan deo kupujem online, neka nađem usput, ostvarila sam kontakte sa farmama i odgajivačnicama a neka su od lovaca kojima je to perje samo otpad pa sam se ja našla tu da ga utkam u nešto magično. Stalno ostvarujem nove kontakte i namera mi je da što više stvaram od lokalnog prirodno opalog perja tako da – ako imaš kontakt još neke farme ili odgajivačnice – javi mi.

Kako se održava nakit od perja?

Za perje je važno da ne pokisne. Određene vrste mogu ali u globalu – ako pokisne – nestaće onaj pufnasti momenat koji većina nas voli. Isto važi za ulazak u vodu – slatku ili slanu. Nije preporučljivo i rizikujete da se u potpunosti unište.

Masne kreme i ulja za kosu i lice važno je naneti pre nošenja perja i sačekati da se upiju, u suprotnom – perje koje dodiruje kosu ili lice brzo će se umastiti i opet će nestati taj pufnasti lepršavi momenat. Najbolje je i parfem nanositi pre stavljanja nakita – i zbog perja i zbog metalnih elemenata koji – ukoliko su bižuterijski – mogu promeniti boju.

Ukoliko se bavite energetskim tehnikama i čišćenjem prostora – preporučujem da ih s vremena na vreme očistite i okadite i osvežite im nameru - prosto da bi ostale energetski sveže.

Idealno je da vise negde u prostoru (meni su okačene na zidu) a ukoliko to nije moguće – držite ih u kutijici u kojoj ste ih dobili i pažljivo ih zatvorite – da se ne izgužvaju. Kada putujete držite ih ili na sebi ili u kutiji na dnu torbe ili kofera – perje je moguće polomiti pa je kutijica zato tu.  

Generalno su nežne i potrebna im je drugačija nega od standardnog nakita ali sve to zapravo dođe prirodno, kad ih dotaknete prosto želite da se nežno starate o njima – baš kao i o sebi. A što se bolje budemo starali o svojim Etericama to će duže trajati i delovati kao nove – baš kao i sve drugo.

Da li se perje lako pokida, koliko su osetljive?

Neke vrste čvršćeg perja moguće je polomiti i to je zašto su tu kutijice. Nikad ih ne transportujte tako što ih zgužvate, uvek ih držite makar u knjizi, svesci, a idealno u kutijici u kojoj ste ih kupile ili dobile. Ako nosite neku jaknu sa rajsferšlusom pazite da ih ne zakačite, tretirajte ih kao kosu. Kada nosite torbu ili ranac isto pazite da ih ne zakačite ispod – generalno, meni se nikad nisu pokidale od toga ali su me zato uši bolele danima kada bi ih tako jako povukla. Održavanje zavisi i od dužine minđuša, kraće nisu rizične a što su duže i raskošnije lakše je zakačiti ih negde. Na sve se to lako i brzo navikne i nauči – kao da imate neku novu frizuru. Sve zajedno uči nas da budemo svesne promene i sadašnjeg trenutka i što nežnije sa perjem a tako i sa sobom.

Od čega su metalni elementi?

Od metalnih elemenata u ponudi su bižuterija u tri boje (srebrna, zlatna i zagasita - antique bronze), bižuterja sa pozlatom – roze i zlatnom, hirurški čelik (srebrne boje), hirurški čelik sa pozlatom (boja žutog zlata) i pravo srebro.  

Gde je moguće kupiti Etera nakit?

Eteru je moguće kupiti preko facebook i instagram profila, preko kontakt forme na sajtu kao i uživo u radnji u Belgrade Design Districtu u Beogradu.

Koji je rang cena nakita?

Cene se kreću od 10 eura za par minđuša pa sve do preko 300 eura za baš raskošne stvorene od najkvalitetnijeg perja, metalnih elemenata i kristala.

Da li je moguće napraviti model baš za mene?

Na instagramu moguće je videti sve modele koje sam do sad stvarala. Neki metalni elementi su limited edition, neka pera su dostupna a neka više nisu, u skladu sa tim moguće je stvarati narudžbine. Moguće je birati boje pera i metalnih elemenata i kristale ali za standardne narudžbine nije moguće stvarati svoj raspored pera i potpuno nove oblike minđuša i ostalog nakita.